Treceți la conținutul principal

„Vlad Țepeş, Dimensiunea Europeană a Domniei”

                                                                                                                                   
      Cu ocazia Zilei Naționale a României, a fost organizat evenimentul „Vlad Țepeş, Dimensiunea Europeană a Domniei”, ce a cuprins proiecția filmului „Istorii despre Vlad Voievod Drăculea” și  prezentarea cărții „Răstignit între cruci” alături de istoricul și scriitorul român, Vasile Lupașc evenimentul „Vlad Țepeş, Dimensiunea Europeană a Domniei”, ce a cuprins proiecția filmului „Istorii despre Vlad Voievod Drăculea” și  prezentarea cărții „Răstignit între cruci” alături de istoricul și scriitorul român, Vasile Lupașc.

   Evenimentele au avut loc  sâmbătă, 3 decembrie, în Cetrul Civic Arco Iris din Fuenlabrada și duminică, 4 decembrie în  Calle Sant Juan 20 din Sabadell, începând cu ora 17:00.


  „A fost o mare bucurie să fiu invitat în comunitățile românești din Madrid și Barcelona! Cu ocazia Zilei Naționale a României am încercat să ne aducem aminte împreună ce a însemnat și ce mai înseamnă roman și România, ce ar trebui să însemne, dincolo de cuvinte frumoase, a fi patriot.Cu aceasta ocazie a fost prezentat și filmul documentar-artistic” Istorii despre Vlad Voievod Draculea”. Reacția publicului a făcut să merite fiecare efort din cei doi ani de producție și ne bucurăm ca tot mai multi români sunt interesați de trecutulȚării și de Vlad Voievod! Acest film reprezintă un pariu câștigat de către producători- Asociația Culturala Ler și Fundația Dignitas pe deoparte și alt pariu câștigat de către domnul Mircea Albulescu. Pariul nostru a fost acela ca românii sunt încă foarte receptivi la orice formă de artă cu conținut istoric.

    Este natural să fie așa, faptele celor din vechime rezonează în inimile celor de astăzi, este firesc și frumos să fie așa. Chiar dacă România trece printr-o criză morală cum nu cred că a mai existat în istoria noastră, sunt convins nu doar că  ne vom reveni ci că această renaștere spiritual a început deja.

   Domnul Albulescu a facut un alt fel de pariu. Intrebat fiind de foarte multe ori de ce generația actuală de actori nu se mai ridică la nivelul unor Amza Pelea, Mircea Albulescu, Dem Radulescu și așa mai departe , dumnealui răspundea invariabil: “Actorii sunt la fel de buni, filmele sunt mai slabe! Dați actorilor tineri roluri bune și vă veți bucura de altă generație de excepție! “

   Deși este un film documentar artistic și nu o producție artistică în toată puterea cuvântului, sunt convins că veți fi încântați de maiestria actoricească a celor ce au jucat în acest film. Personal am fost încântat de Aureliu Surlescu, de Andreea Diac, Orlando Petriceanu, Vasile Calofir, Flaviu Crișan, Mircea Silaghi și absolut fermecat de transformarea absolută a domnului Ion Haiduc in pustnicul Zyraxes. Filmul este disponibil acum și pe platforma vimeo. Speram să vă placă! a declarat Vasile Lupasc.


   Figura istorică a marelui voievod a reușit să unească în cadrul aceluiași eveniment a unor organizații de pe întreg cuprinsul Spaniei. Astfel, la organizarea evenimentului au participat Gazeta de Spania (Zaragoza), Servirepara SL (Zaragoza), Tabita Tour Spania, Carmangeria Românească, Asociación Cultural Rumana de Sabadel, Asociația Culturală Casa Rumana din Catalunia (Girona), d-nul Vasile Lupașc Sfintes(România), Parohia Ortodoxă din Sabadell și Parohia Românească din Fuenlabrada și membri ai comunității românești din Madrid.

   Evenimentul prezentat de istoricul Vasile Lupașc, a scos în evidență, nu numai originea noastră ca popor, ci și calitatea noastră de oameni curajoși , dârzi, luptători și iubitori de patrie și neam. Cu sabia s-a făcut dreptate pentru că strămoșii noștri au fost nevoiți să apere pământul sacru moștenit de la moșii lor. Dacă s-ar cunoaște Nașterea Națiunii Române de la A la Z sunt convinsă că societatea noastră va fi mai unită și își va atinge mai repede țelurile care și le-a propus. Cunoașterea leagănului originii noastre va avea un rol important în constituirea conștiințe de sine, la răscrucea celor mari drumuri europene, va fi o punte esențială de legătură și o reconstrucție a spiritualității de afirmare a valorilor, unde va stârni admirație , solidaritate și mai mult ca oricând unitate ” ne-a declarat Elena Buldum, președinte al Asociației Culturale „Casa Rumana” din Catalunia(Girona)

   Asociația noastră a dorit celebrarea Zilei Naționale într-un ambient de unitate a comunității, ambient pe care-l susținem chiar de la nivelul organizatorilor. In acest sens am reușit să unim organizații și persoane din mai multe locuri din Romania și Spania. Invitatul special a fost chiar autorul trilogiei, d-nul Vasile Lupaşc, care ne-a introdus în tainele operei sale.”, ne-a declarat si  presedintele ACROS, Roberto Valsan.

sursa:© 2016, GAZETA DE SPANIA. All rights reserved. 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Activitate interculturală și educativă cu ocazia zilei de Sant Jordi

Activitate intercultural ă   și educativă cu ocazia zilei de Sant Jordi în Sant Boi de Llobregat, Barcelona. Astăzi 23 aprilie,  în Catalunya, se sărbătorește Sant Jordi(Sfântul Gheorghe). Tradiția spune că fetele și femeile primesc un trandafir roșu, iar băieților și bărbaților li se oferă cărți. În toate centrele educative au loc acțiuni care să amintească de această tradiție. În Sant Boi de Llobregat în una din scolile publice ale acestei localități-Escuela Casablanca- poeta româncă Elena Buldum a răspuns cu foarte mare entuziasm invitației de a prezenta una dintre poveștile îndrăgite ale poporului român. Este vorba despre povestea lui Ion Creanga - "Capra cu trei iezi".  Elevii cursurilor P3, P4, P5, Primero y Segundo,  au ascultat cu mult interes povestea narată cu mult talent de către poeta Elena Buldum. Au putut urmări ș

Întâlnire cu reprezentanții mediului asociativ din Catalonia și Insulele Baleare

  Întâlnire cu reprezentanții mediului asociativ din Catalonia și Insulele Baleare Reprezentanții asociațiilor de români din Catalonia și Insulele Baleare au răspuns invitației adresate de echipa Consulatului General al României la Barcelona și au participat la reuniunea organizată sâmbătă 20 ianuarie 2024, desfășurată într-o atmosferă de colaborare constructivă. Doamna consul general Sandra Gătejeanu a mulțumit reprezentanților mediului asociativ pentru participare si a comunicat întreaga disponibilitate pentru includerea acțiunilor organizate de asociații pentru promovarea limbii, culturii și gastronomiei din România alături de evenimentele de diplomație publică aflate pe agenda oficiul consular în anul 2024.      Având în vedere apropierea proceselor electorale care urmează a fi organizate în acest an, a fost abordată această tematică, aducându-se în discuție subiecte privind participarea efectivă în secțiile de votare și diseminarea informațiilor relevante în acest scop, arătându-s

Universul la...Feminin! -de Serena Adler

Emisiunea Radio Shalom România prezintă emisiunea: Universul la...Feminin! - Rolul asociaţiilor neguvernamentale în promovarea culturii şi tradiţiilor. Realizator: Serena Adler.   Invitaţi: - doamna Mihaela Rusu, Fundația Leolam pentru moştenirea tradiţiilor evreieşti. Asociaţie fondată în Moineşti, România. - doamna Smaranda Cazan-Livescu, Preşedinte UNIFERO. Asociaţie fondată în Atlanta, Georgia, SUA. - doamna Gianina Abul Haija, Preşedinte Asociaţia Iordaniano-Română pentru Cultură. Fondată în Aman, Iordania. - doamna Elena Buldum, Preşedinte Asociaţia Culturală "Casa Română", fondată în Catalonia, Spania.    https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fstiri.press%2Funiversul-la-feminin-rolul-asociatiilor-neguvernamentale-in-promovarea-culturii-si-traditiilor%2F&psig=AOvVaw2idj3CYu5mTKwPu0y8jBEp&ust=1590498208184000&source=images&cd=vfe&ved=2ahUKEwjLuP7Wic_pAhUCdxoKHcCQBLYQr4kDegQIARBU     Ediţia din data: 04.05.20